Vanaf het moment dat ik een paar weken oud was ging ik al mee met mijn ouders naar de caravan. Een groot deel van de weekenden in mijn jeugd heb ik op de camping doorgebracht, rondrennend op klompen.
In de zomer van 2011 ben ik voor het laatst met mijn ouders op zomervakantie geweest. We waren onderweg naar Stockholm, waar mijn ouders me zouden achterlaten in Kista (daar heb ik 7 maanden gewoond en gestudeerd).
Onderweg naar Stockholm kwamen we een Groningse klompenmaker tegen, die zijn bus vol had liggen met allerhande klompen… met als gevolg dat mijn vader en ik een halfuur later trotse eigenaren waren van nieuwe klompen.
Tijd voor nieuwe klompen
Zo ondertussen werd het langzaam tijd voor nieuwe klompen… of in ieder geval extra klompen (omdat ik graag 1 paar bij de caravan wil hebben en 1 paar voor in de tuin).
Eigenlijk had ik voor het feestweekend van onze bruiloft al nieuwe klompen willen kopen voor mijn vader en mijzelf, omdat het me leuk leek dat we met dezelfde klompen zouden rondlopen… Maar daar had ik uiteindelijk geen tijd meer voor.
Nu was het bijna kerst en wilde ik toch eens kijken of ik klompen via internet kon bestellen. Na wat zoekwerk, kwam ik er achter dat het type klomp met een leren bandje een Trip-klomp heet en vond ik een webshop waar ze ook blanco klompen verkochten. En zo was ik een paar dagen later wederom in het bezit van mooie blanco klompen!
Klompen beschilderen
Ik heb weleens gehoord dat ik heel erg op mijn vader lijk… Maar het meest zichtbare is toch wel onze voorliefde voor de kleur groen ;-), dus onze klompen moesten gewoon groen worden! Na een uitgebreide zoektocht op internet had ik nog steeds niet duidelijk gevonden welke soort verf ik moest gebruiken, dus uiteindelijk heb ik het gewoon maar nagevraagd bij mijn moeder (die vroeger onze klompen beschilderde). Het antwoord: acryl-verf.
Ik heb de klompen geverfd in etappes. Eerst de onderkant (ook om te zien hoe snel het zou intrekken, en daarna ook de zij- en bovenkanten. Uiteindelijk heb ik 3-4 lagen gebruikt om de verf goed dekkend te krijgen (bij gebruik van een primer zal het ongetwijfeld sneller dekkend zijn).
De vernis bracht een mooie glimmende laag over de matte verf, die bij de eerste laag verf wel heel vreemd verkleurde maar mooi egaal opdroogt. Ook hier ben ik in etappes bezig geweest. Daarbij moet ik wel zeggen dat ik dus ook de onderkant heb gedaan, waarvan ik me pas bij de laatste laag afvroeg hoe lang het zal duren voordat de verf wegslijt aan de onderkant… aangezien het volgens mij spekglad gaat worden op nat gras! Aan de andere kant… zal sneeuw er minder snel aan vastplakken ;-).
Na meerdere dagen laagjes aanbrengen, ben ik best wel trots op het eindresultaat. Ik hoop dat mijn vader er net zo blij mee is als ik!