Dubbelzijdig speelkleed

Op 1e kerstdag komen mijn neefjes op bezoek, dus dit leek me een goed moment om een ‘simpel’ project op te pakken. Mijn omschrijving van de verschillende stappen is behoorlijk minimaal, deels omdat er op internet al genoeg beschrijvingen te vinden zijn (zoek op Pinterest “rond speelkleed maken”) en ook omdat ik de tips naar aanleiding van dit project veel interessanter vind om te delen.

Mocht je zelf een keer zo’n speelkleed willen maken, dan hoop ik dat je dankzij mijn ervaringen minder problemen tegenkomt!

Een speelkleed maken…

Ik had op pinterest al meerdere keren afbeeldingen voorbij zien komen van een rond speelkleed dat ook dient als opbergzak voor het speelgoed. Het leek me niet heel ingewikkeld, dus besloot ik op een middag zelf een poging te wagen.

Met 2 lappen stof heb ik 2 (zo groot mogelijke) cirkels geknipt. Beide cirkels afgewerkt onder de lock-machine, een knoopsgat in de stof van de binnenkant (of buitenkant?) gemaakt en daarna de lappen met de goede kanten op elkaar voor 90% dichtgenaaid.

Als je daarna het hele geheel omdraait, kan je 2x rondom stikken om een baan voor het trekkoord te maken. De laatste stap is vervolgens een koord/lint met een rijgnaald op zijn plek te trekken en je bent klaar!

Of toch niet???

…toch iets lastiger dan gedacht

Er zijn toch een aantal dingen die al die tutorials je niet vertellen:

 1. Het is belangrijk om 2 dezelfde stoffen te kiezen, met dezelfde kenmerken (dus niet 1 dikke katoenen stof en de andere dunner en iets elastisch zoals mijn gekozen stoffen).
 2. Let op dat je bij het maken van de baan voor het trekkoord genoeg ruimte neemt!
  • In eerste instantie had ik een baan die amper breder was dan mijn gekozen koord (wat bij nader inzien ook veel te dik bleek), waardoor de zak niet dicht te trekken was. Hierdoor heb ik een volledige cirkel moeten uithalen en die tijd had ik liever anders besteed ;-).
 3. Let op welk materiaal je gebruikt als trekkoord en test of de combinatie van koord en stof soepel genoeg glijdt. In een ideale wereld kunnen je neefjes natuurlijk zelf hun speelgoed opruimen ;-).
 4. Om te voorkomen dat je halverwege de cirkel het koord verliest uit je rijgnaald, kan het handig zijn om het even met een paar steekjes vast te zetten.
 5. Bij stugge/dikke stoffen zal het trekkoord “in” de mat niet goed werken. Mocht je ervoor willen kiezen om toch zo’n dikke stof te gebruiken, kies dan voor lussen aan de buitenkant waar je het koord doorheen kan trekken.
 6. Bedenk waar je het kleed wilt gebruiken en pas daar je stoffen op aan. Mocht je een kleed voor in het gras willen maken dan is het handig om een geplastificeerde linnen stof te gebruiken. Ook kan het interessant zijn om een laag fleece als onderkant/tussenlaag te gebruiken zodat het kleed iets zachter en warmer is.

Lang verhaal kort, ik ben er zeker in geslaagd om een dubbelzijdig speelkleed te maken… maar mijn huidige versie is amper (lees: met heel veel moeite) dicht te trekken en zal dus zeker niet dienst doen als opbergzak voor de nieuwe blokken die ik voor mijn neefjes heb gekocht.

Ik hoop dat jullie iets leren van mijn fouten en bij jullie eerste poging meteen succesvol zijn!

2 reacties

 1. Yvonne

  Bedankt voor de tips, daar heb ik wat aan 🙂
  (‘We leren altijd het meeste van hoe het NIET moet’ zeg ik wel eens…… 😉
  Door schade en schande ietsje wijzer geworden ging ik eerst maar eens op zoek naar info en tips vóórdat ik enthousiast aan de slag ging!
  Groetjes,

  Yvonne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven