Dakluiken vervangen

Halverwege onze huwelijksreis, toen we al een behoorlijk eind in Zuid-Frankrijk waren, regende het op een nacht zo hard dat het spatwater door de dakluiken naar binnen kwam. Vervolgens heb ik in het donker het dakluik in de WC dichtgetrokken en was het opgelost… Tot dat we ‘s ochtend door zouden rijden naar de Pyreneeën en ik bij mijn laatste check door de caravan iets vreemds zag bij het dakluik. Bij het dichttrekken van het dakluik was het plastic van het handvat afgebroken en konden we het dus niet meer vastzetten.

De samenvatting van onze tips voor het vervangen van de dakluiken van je caravan zijn dikgedrukt, dus voel je vrij om snel door het artikel te scrollen voor de highlights!

Tijdelijke reparaties: voor vertrek en onderweg

Aangezien we toch wel wilden vertrekken, hebben we met ducttape en een veter (gekregen van de eigenaresse van de camping) het luik van binnenuit vastgebonden. Onderweg een aantal keer gestopt om te controleren of alles wel goed zou gaan, maar uiteindelijk zijn we zonder problemen aangekomen op de volgende camping.

Laurens had al meteen geroepen dat hij op zou gaan letten of we signalen van andere weggebruikers zouden krijgen over ons dakluik. Op weg naar Avignon gebeurde precies dat: een auto bleef even naast ons rijden en de bestuurder zat druk omhoog te wijzen. En zo stonden we ineens op een vluchtstrook om te kijken wat er aan de hand was.

Door de wind was de veer van het handvat losgeschoten en stond het omhoog. Laurens heeft vervolgens in een 2e “quick fix” alles weer vastgezet met ducttape.

“Tip 1: zorg dat je altijd ducttape in je auto/caravan hebt, bij voorkeur in combinatie met ontvetter (bv allesreiniger), tie-wraps en zoiets simpels als schoenveters!”

Op de eerstvolgende parkeerplaats is Laurens op het dak van de caravan geklommen omdat de bovenkant van het dakluik (zo’n luik bestaat uit 2 delen) vast te plakken aan het dak van de caravan. In Avignon (bij de camping) hebben we vervolgens allesreiniger en wit ducttape gekocht, het dak schoongemaakt en alles nogmaals goed vastgezet.

Bij terugkomst in Nederland heb ik online ontdekt dat het plastic van caravan-dakluiken na 10-15 jaar dermate slecht is dat ze toe zijn aan vervanging. Dit is vooral onhandig bij het soort luiken die recht omhoog gaan en met 2 handvaten/klemmen vast zitten, vooral als ze zouden afbreken bij 100km/u op de Route de Soleil.

“Tip 2: controleer de staat van je dakluiken en overweeg ze alvast preventief te vervangen als ze ouder zijn dan 10-15 jaar.”

Het vervangen van de dakluiken

In de winter van 2018/2019 hebben we een winterabonnement op een camping in Otterlo en op deze camping hadden we eindelijk tijd om de dakluiken te gaan vervangen. Een werkomschrijving van de ANWB gaf ons genoeg vertrouwen om het project zelf aan te pakken.

Wij hebben onze dakluiken gekocht bij Obelink, omdat we graag de kwaliteit wilden bekijken voordat we een beslissing namen welk luik we kochten. De allerbelangrijkste maatvoering om mee te nemen naar de winkel is het formaat van het gat in je dak. Voor de meeste caravans is dit overigens de standaard-maat van 40*40 centimeter. Daarnaast is het ook belangrijk om uit te zoeken hoe dik je dak is op de locatie van je dakluik. In de winkel werd ons verteld dat een Kip uit 1996 een dun dak heeft (er zijn 2 maten), maar uiteindelijk kwamen wij erachter dat het dak in de keuken dikker is.

“Tip 3: zoek voor de aanschaf van nieuwe luiken uit hoe dik je dak is en doe dit voor elk luik apart! Mocht je het niet kunnen bekijken zonder de bestaande luiken al te verwijderen, neem dan contact op met de leverancier van je caravan.”

Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om onze oude vergeelde luiken te vervangen door Mini Heki dakvensters die veel licht doorlaten en ver open gezet kunnen worden. Bijkomend voordeel: we hebben deze luiken in de rijrichting gemonteerd, dus zullen ze altijd door de wind worden dichtgeduwd.

“Tip 4: monteer de dakluiken (wanneer mogelijk) met de dichte kant richting de voorkant van de caravan.”

Voor de specifieke stappen verwijs ik je graag naar de werkomschrijving van de ANWB, maar ik deel wel graag onze ervaringen rondom het vervangen.

Wij hebben dit project uitgevoerd bij een buitentemperatuur onder de 10 graden en dit zorgde ervoor dat de oude lijm harder en minder kleverig was. Door meerdere fora waren we gewaarschuwd dat het verwijderen van de lijm een vieze en langdurige klus zou zijn, maar door de lage temperatuur hebben we er helemaal geen problemen mee gehad.

“Tip 5: het vervangen van de dakluiken is een prima klus om op een droge dag in het najaar uit te voeren.”

Nadat alle oude lijmresten verwijderd zijn en alles goed schoongemaakt is (wij gebruikten een sopje met allesreiniger), kan je even controleren of het dakluik past en hoe je deze wilt monteren voordat je kit aanbrengt en het luik op zijn plek lijmt.

De laaste stap is het vastschroeven van het binnenwerk. Op het eerste gezicht lijkt het alsof het binnenwerk aan alle 4 zijden gelijk is, maar dit is niet zo. Het binnenframe bepaalt de richting van je hor/blindering, dus kijk even in welke richting je de hor graag open zou willen trekken. In ons geval moesten we de binnenkant van het eerste luik weer losschroeven omdat de hor de verkeerde kant op zou gaan.

“Tip 6: controleer de richting van de hor/blindering voordat je het binnenwerk vastschroeft. De hor/blindering kan er maar op 1 manier in!”

Als je alle stappen hebt gevolgd, zit je luik nu waterdicht en in de juiste richting gemonteerd. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is te genieten van je nieuwe dakramen! (En in mijn geval nogmaals mijn vader te bedanken voor zijn hulp bij deze klus!)

4 reacties

 1. Mathias

  Hoi,
  Ook mijn dakluik is aan vervanging toe. Bij de storm begin van deze week is ‘s-nachts de dakluik bij de scharnieren afgebroken en wordt nu door een touwtje op zijn plek gehouden. Wij willen nog tot eind oktober op de camping blijven staan daarom moet een nieuwe luik komen.
  Ik zie dat jullie dezelfde luik hebben ingebouwd (Mini Heki) zoals bij mij voorhanden is. Ik zie van binnen dat de dakluik met schroeven is vast gemonteerd maar eromheen zit nog een plastic kap. Hoe kan ik deze verwijderen zonder hem te slopen?
  Ik wil nog uitzoeken of ik het zelf kan doen of een garage moet bellen, maar dat kost 250 Euro boven op de materiaalkosten.
  Bedankt voor jullie hulp.
  Groeten Mathias

  • admin

   Beste Mathias,

   Wat vervelend om te lezen dat je dakluik de storm niet overleefd heeft!
   De plastic kap aan de binnenkant zit vast met weerhaakjes. Deze is als laatste stap van de montage op zijn plek geduwd.
   Om de kap te verwijderen zal je de haakjes in de afwerkrand moeten forceren, maar deze zit alleen vast aan het Heki dakluik.
   Ter aanvulling; de schroeven zitten niet in het dak van de caravan maar zetten de 2 delen van het dakluik aan elkaar vast.

   Zie hier een link naar de website van Obelink, waar ze een montageset verkopen met daarbij een afbeelding van de weerhaakjes. Hopelijk helpt dit je verder.

   Nog 1 tip: waarschijnlijk is de oude kit moeilijker te verwijderen met dit warme weer, dus geef niet te snel op!
   Een dakluik vervangen is echt niet zo lastig als de dealer/garage zal doen voorkomen ;-).

   Veel succes en veel plezier op de camping!

 2. Kees de Bussy

  Ik ben nu net ook een dakluik aan het vervangen. Ook bij warm weer is de butylkit redelijk makkelijk te verwijderen. Ik heb dat als volgt gedaan : eerst met een houten roerstaaf het dikste eraf gestoken, toen Dasty erop gespoten en dat even laten inwerken. Met hetzelfde houtje kon ik toen alles verwijderen en als laatste met een poetslap en Dasty alles schoon geveegd. Dasty vind ik veel beter dan terpentine of WD40, geeft geen smeerboel En het is daarna meteen keurig ontvet en klaar voor de nieuwe kit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven