Caravan stofferen – Nieuwe bekleding voor de bank

Nog voordat we onze nieuwe caravan kochten, was het voor mij al duidelijk dat deze oude dame toe was aan nieuwe en frisse stoffering. Ik ben best handig met de naaimachine, dus nadat ik online eens had gezocht naar de kosten voor het laten stofferen van de kussens… besloot ik het toch maar zelf aan te pakken.

Onze Kip in de showroom.

Het grootste deel van de bank kussens in onze Kip Greyline EK uit 1996 is rechttoe, rechtaan. Met behulp van een handige tutorial die ik via Caravanity vond, was het me duidelijk dat ik deze klus wel wilde gaan aanpakken. De gehele tutorial zal ik hier niet herhalen, zie daarvoor deze link, maar ik zal wel toelichten hoe ik de iets lastigere hoek-kussens heb aangepakt en welke lessen ik heb geleerd.

Stap 1 – Bepalen hoeveel stof je nodig hebt

  1. Meet je kussens op: B = breedte | H = hoogte | D = dikte | Z = zoom
  2. Bereken voor elk kussen hoeveel stof je nodig hebt aan de hand van de formule uit de tutorial:
    1. Breedte van de lap stof: 1xB + 1xD + 2xZ
    2. Hoogte van de lap stof: 2xH + 2xD + 2xZ
  3. Bepaal hoeveel meter stof je nodig hebt. Uitgaande van 140 cm brede stof, kan je op een stuk papier uittekenen hoe de lappen stof voor je kussens hier het beste uit geknipt kunnen worden. In mijn geval had de stof geen patroon/richting, mocht dit wel zo zijn dan zou ik extra aandacht besteden aan deze stap.

Tips!

  1. Ga op zoek naar degelijke stof voor je caravan-bekleding. Dit is meestal extra duurzame meubelstof die wel een stootje kan hebben en bij voorkeur makkelijk af te nemen is. Ik vond mijn stof voor 6 euro/meter bij De Groot Stoffen, in de sortering Meubelstoffen (waar ze bovendien ten tijde van schrijven nog steeds goede aanbiedingen hebben).
    1. Voordat je een grote hoeveelheid stof aanschaft is het altijd handig om een aantal staaltjes te bestellen. Dit is bij de meeste webwinkels (vrijwel) gratis.
    2. Mocht het mogelijk zijn; koop een meter of 2 (of meer) extra. Mocht er dan iets fout gaan, dan heb je nog wat speling.
  2. Tot slot, meestal neem je een caravan niet direct mee als je deze koopt bij een dealer… maar in ons geval was het wel mogelijk om alvast de kussens (en de gordijnen) mee te nemen terwijl de caravan nog een afleverbeurt kreeg. Hierdoor kon ik alvast beginnen met de stoffering.
De auto zat goed vol!
De kussens van de caravan zien er toch best massaal uit in de hal ;-).

Stap 2 – Bepalen hoeveel lengte aan rits je nodig hebt

  1. Per kussen heb je een rits nodig met de breedte van het kussen.
    1. Voor een hoek-kussen raad ik je aan om de bestaande rits op te meten.
  2. Neem voor de totale lengte bij elke kussen-breedte ook nog een paar centimeter extra zodat je ruimte hebt om het ritsvoetje aan te zetten en de uiteinden netjes kan wegwerken in het kussen.
  3. Zorg dat je per kussen ook 1 ritsvoetje koopt.

Tip!

  1. Ga op zoek naar een (web)winkel waar ze rits op rol verkopen, meestal per 10 meter (en hier komen dan vaak ook 10/20 bijpassende ritsvoetjes bij). Op die manier kan je elke rits op de juiste lengte afknippen en kom je een stuk voordeliger uit.

Stap 3 – Patroon maken voor de “lastige” kussens

Afhankelijk van het ontwerp van je caravan is de kans groot dat je hoekkussens hebt, of bijvoorbeeld rugkussens met een schuine rugleuning. In dat geval zal je voor je eigen specifieke situatie moeten puzzelen om de meest handige oplossing te vinden.

Zodra je het patroon hebt uitgewerkt, kan je dit ook weer gebruiken voor je schema van de benodigde stof.

Tips!

  1. Kijk goed naar de constructie van de oude hoes, die geeft vaak al een goede indicatie welke vormen je nodig hebt en waar de rits moet komen te zitten.
  2. Gebruik (patroon) papier om de vormen na te tekenen. 
    1. Een handige truc hiervoor is om een stuk papier op het kussen te leggen en met naalden in de naad van het kussen te prikken.
    2. Zodra je het papier weer los hebt gemaakt van het kussen kan je de gaatjes verbinden en het patroon uitknippen.
    3. Let op! Als je op deze manier een patroondeel maakt, heb je nog geen zoom/ naadtoeslag zoals in het patroon uit de tutorial! Zorg ervoor dat je een naadtoeslag van bijvoorbeeld 1 cm rondom je patroon knipt.

Stap 4 – Tijd voor de naaimachine!

Dan is het nu tijd om achter je naaimachine te gaan zitten! Volg de instructies in de tutorial van Caravanity en zoek desnoods nog een Youtube filmpje op voor het inzetten van een ritsvoetje en het plaatsen van een rits.

Met genoeg geduld zal het vast en zeker lukken!

Tips!

  1. Zorg voor voldoende garen in de bijpassende kleur.
  2. Een snijmat, lineaal en rolmes zijn erg handig om deze grote lappen in 1x recht te snijden.
  3. Neem de tijd!
  4. Geniet van het eindresultaat!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven